25 Aralık 2010 Cumartesi

SAPPHİRE İŞÇİLERİNDEN NAHİT KİLER'E CEVAP!

NAHİT KİLER’İN İŞ KANUNU’NDAN DA HABERİ YOK!

Aylarca bizi kötü çalışma koşullarında hakkımızı vermeden çalıştıran İstanbul Sapphire’in sahibi Nahit Kiler, önceki gün (23 Aralık) dört haftadır sürdürdüğümüz direnişimizle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Kiler, direnişimizle ilgili basın yayın organlarında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için bu açıklamayı yaptıklarını ileri sürdü. Hâlbuki kamuoyunu yalan yanlış bilgilerle yanıltmaya çalışan biz işçiler değil, Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler’in ta kendisidir. 4857 sayılı İş Kanunu’nu az çok bilen herkes, asıl bu açıklamanın gerçekleri çarptırmayı amaçladığını kolaylıkla görecektir.

Nahit Kiler, yaptığı açıklamada, asıl işveren olarak biz işçilerin ücret ödemelerinden sorumlu olmadığını iddia ederek şu ifadeleri kullanmaktadır: “Proje kapsamında inşaata yönelik tüm taahhüt işleri alt yüklenici şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Alt yüklenicilerle yapılan sözleşmeler ve işbirlikleri kapsamında Kiler GYO olarak gerek iş yapış biçimi gerek ödemeler bakımından tüm taahhütlerimizi eksiksiz şekilde yerine getirmiş bulunmaktayız. Şu anda Sapphire İstanbul’un inşaatında çalışan işçilerin tamamı sözkonusu alt yükleniciler tarafından istihdam edilmiş olup; ücret ödemelerinin de yine ilgili alt yüklenici firma tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.”

YASALAR VE MAHKEME KARARLARI KİLER’İ YALANLIYOR

Nahit Kiler, açıkça yalan söylemektedir. Kiler GYO, ödemeler bakımından taahhütlerini yerine getirmemiş, çok sayıda insanın mağdur olmasına neden olmuştur. Biz işçilerin ödemelerinden Kiler’in değil, alt yüklenici firmanın, yani taşeronun sorumlu olduğu iddiası ise Türkiye’deki yasaları hiçe saymak anlamına gelmektedir. İş Kanunu’nun 2.maddesinde şöyle denilmektedir:

“…Asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz…”

İş Kanunu’nun geçici iş ilişkisini düzenleyen 7.maddesi ise şu şekildedir: “…İşverenin, ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur…”

Görüldüğü gibi, Türkiye iş yasalarına göre, asıl işveren, taşeron işçilerinin ücretlerinden de, sigorta primlerinden de birinci derecede sorumludur. Bu konuda emsal teşkil eden çok sayıda kesinleşmiş mahkeme kararı ve Yargıtay içtihadı da mevcuttur. Yani, TAŞERON İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR! Nahit Kiler’in açıklamaları, her şeyden önce yasalara aykırıdır. Ama Kiler Holding’in açıklamasında gerçeği yansıtmayan ifadeler, bununla da sınırlı değildir.

KİLER’DEN HESAP SORUYORUZ!

Kiler, şöyle demektedir: “Son dönemde kendilerini Sapphire İstanbul İşçileri Dayanışma Platformu olarak tanıtan bir grup çalışan, yaptıkları işin maddi karşılığının Kiler ve Sapphire Istanbul yönetimi tarafından yapılmadığını iddia etmektedir. Sözkonusu işçiler daha önce birlikte çalıştığımız ancak taahhütlerini yerine getirmediğinden dolayı iş akdini 5 ay önce feshettiğimiz bir alt yüklenici firma tarafından istihdam edilen işçilerdir. Sözleşmenin feshiyle beraber alt yüklenicinin çalışanlarının da Sapphire İstanbul ile bir ilişkisi kalmamıştır. Kiler GYO, sözkonusu alt yüklenici ile yaptığı sözleşme doğrultusunda firmaya karşı tüm sorumluluklarını yerine getirmiş bulunmaktadır. Yaptıkları işin hakkını alamadıklarını iddia eden bu grubun hesap sorması gereken yer Kiler GYO değil, bağlı bulundukları alt yüklenici firmadır.”

Bizim bağlı olduğumuz söz konusu taşeron firma, Berke Mermer ve İnşaat Ticaret LTD adlı firmadır. Bu firmanın yetkilileri, Kiler Holding’den yüklü miktarda alacaklarının bulunduğunu ve bu alacaklarını alamadıkları için de batma noktasına geldiklerini söylemektedir. Öte yandan biz işçiler, iş cinayetine kurban giden Serkan Çetin adlı işçi arkadaşımızın ölümünün ardından basına sıkıntılarımızı anlattığımız için işten çıkarıldık. Kiler Holding, çalışma koşullarımızı düzeltmek yerine bizi işten atmayı ve bağlı olduğumuz taşeron firmaya “basına bilgi vermek yoluyla sözleşmeyi ihlal ettiği” gerekçesiyle 100 bin dolar ceza kesmeyi tercih etmiştir. Kiler Holding’in “sözleşme taahhütlerini yerine getirmemek”ten kastı, biz işçilerin demokratik haklarımızı kullanarak sıkıntılarımızı basınla paylaşmamızdır.

Kısacası, Kiler Holding’in tüm alt yüklenici firmalara ödemelerini “zamanında ve eksiksiz” yaptıkları iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Nitekim yine İş Kanunu’na göre, hakkını arayan biz işçilerin hesap sorması gereken yer, batma noktasına gelmiş taşeron firma değil, bu firma kadar sorumluluğu bulunan asıl işveren, yani Kiler Holding’tir.

Sonuç olarak; biz Sapphire İstanbul işçileri, alınterimizle yaptığımız gökdelenin önündeki oturma eylemimizde 29 günü geride bırakmış bulunuyoruz. Direnişimiz ve eylemlerimiz, hakkımızı alana dek sürecektir.

Değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Sapphire İşçileri






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder