11 Aralık 2010 Cumartesi

SERKAN'A BİÇİLEN DEĞER 5.5 METREKARE


SAPPHİRE’İN İŞÇİLERİ OTURMA EYLEMİNDE
11 Aralık 2010-ANKA
-Tamamlandığında Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olacak İstanbul Sapphire’de çalışan işçiler, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle şantiye önünde iki haftadır oturma eylemi yapıyor. İşçiler, “Aylarca parasız ve kötü koşullarda çalıştırıldık. Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da buradan gitmeyeceğiz” dedi.

-Nahit Kiler’in sahibi olduğu İstanbul Sapphire Gökdeleni’nin önümüzdeki ay açılması bekleniyor. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in kardeşi Nahit Kiler daha önce yaptığı açıklamada, dairelerin yüzde 60’ını metrekaresi 12-13 bin dolardan sattıklarını açıklarken, aylarca para almadan çalıştırıldıklarını söyleyen işçiler gökdelenin önünde iki haftadır oturma eylemi yapıyor.
 
İSTANBUL (ANKA) - Tamamlandığında Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olacak İstanbul Sapphire’de çalışan işçiler, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle şantiye önünde iki haftadır oturma eylemi yapıyor. İşçiler, “Aylarca parasız ve kötü koşullarda çalıştırıldık. Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da buradan gitmeyeceğiz” dedi.
Nahit Kiler’in sahibi olduğu İstanbul Sapphire Gökdeleni’nin önümüzdeki ay açılması bekleniyor. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in kardeşi Nahit Kiler daha önce yaptığı açıklamada, dairelerin yüzde 60’ını metrekaresi 12-13 bin dolardan sattıklarını açıklarken, aylarca para almadan çalıştırıldıklarını söyleyen işçiler gökdelenin önünde iki haftadır oturma eylemi yapıyor.
Oturma eylemi yapan işçilerden, Mustafa Akyol ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Nazi kamplarını aratmayacak koşullarda aylarca paramızı alamadan çalıştırıldık. Gencecik bir işçi kardeşimizi iş güvenliğinin olmaması nedeniyle kaza görünümlü bir iş cinayetine kurban verdik. Bu gökdelen işçilerin kanı, sömürüsü, ödenmeyen ücretleri üzerinde yükseliyor. Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Alana kadar da buradan gitmeyeceğiz” dedi.

-ÖLEN İŞÇİNİN DEĞERİ 5.5 METREKARE-

Sapphire Gökdeleni şantiyesinde 17 Eylül 2010 tarihinde Serkan Çetin (25) adlı bir işçinin düşerek yaşamını yitirdiğini anımsatan Akyol, “Serkan arkadaşımız aslen temizlik işçisiydi, ama başka işler yapmak zorunda bırakılıyordu. Sonunda eksi 5’inci kattan eksi 2’nci kata düşerek öldü. Cesedi ancak 6 saat sonra bulunabildi, çünkü o saate kadar öldüğünü bile fark etmediler” diye konuştu. Çetin’in bu iş için Tokat’taki ailesini bırakıp geldiğini belirten Akyol, şöyle devam etti: “Kiler Holding’in Serkan’ın ailesine 100 bin TL verdiğini duyduk. Düşünün, yitip giden gencecik bir canın bedeli, bu gökdelende bir dairenin 5.5 metrekaresine tekabül ediyor! Bu hangi insanlığa, vicdana sığar?” şeklinde konuştu.

-‘BASINA KONUŞTUK DİYE İŞTEN ATILDIK’-

Serkan Çetin’in ölümünün ardından Sapphire inşaatındaki ‘kötü koşulları’ basınla paylaştıklarını anlatan mermer işçisi Mustafa Akyol, şöyle dedi:
“Zaten aylardır paramızı alamıyorduk. Şantiyenin içinde kapısı bile olmayan böcek dolu barakalarda yatıyorduk. Yemekler de çok kötüydü. İş güvenliğinden eser yoktu. Serkan’ın ölümünün ardından Birgün Gazetesi’ne tüm bu kötü koşulları anlattık. Nahit Kiler, çoğu gurbetçi olan ve şantiyede kalan biz işçileri, basına konuştuğumuz gerekçesiyle işten kovdu ve beş kuruşsuz sokağa attı! Üstelik bizi çalıştıran taşeron firmaya da 100 bin dolar ceza kesti.”
Bayramda bile paralarını alamadıklarını, bu nedenle işçilerin bayramı ailesinin yanında geçiremediğini söyleyen Akyol, “Ama bize paramızı vermeyen Nahit Kiler, bir günlüğüne Umre’ye gitti, namazını kılıp geldi. Şu anda şantiyede hala aylardır parasız çalıştırılan işçiler var. Kimi düğününü iptal etti, kimi kirasını ödeyemediğinden az daha evinden atılıyordu. Kanser hastası bir arkadaşımız, bir yıl önce işten ayrıldığı halde hala parasını alamıyor, bu yüzden tedavisi aksıyor” şeklinde konuştu.

-‘NAHİT KİLER BİZE KÜFRETTİ’ -

Gasp edilen haklarını geri almak, sömürüye ve iş cinayetlerine dur demek için direnme kararı aldıklarını belirten Akyol, bu nedenle iki hafta önce oturma eylemine başladıklarını dile getirdi. “Bu gökdelen işçilerin ödenmeyen ücretleri üzerinde yükseliyor” yazılı bir pankartla şantiyenin önünde eylem yapan işçilerden Mustafa Akyol, eylemlerinin 8’inci gününde Sapphire özel güvenliğinin pankartlarını zorla indirmeye çalışarak eyleme müdahale ettiğini söyledi. Çıkan arbede sırasında Nahit Kiler’in arabasıyla yanaştığını ve kendilerine küfrettiğini öne süren Akyol, şu iddialarda bulundu:
“Kiler, arabasının camını açarak bize ‘Bu pankartı buradan indirin. Gidin Taksim’de pankart açın’ diye bağırdı. Biz de ‘Paramızı ver, indirelim’ dedik. Bunun üzerine ‘Benim size verecek param yok. Ne b.k yerseniz yiyin’ dedi ve ağza alınmayacak küfürler edip arabasıyla oradan ayrıldı.”
Nahit Kiler’in ardından bir proje müdürünün de yanlarına gelerek açıkça kendilerini tehdit ettiğini iddia eden işçiler, bu proje müdürünün“Siz Kiler’e hiçbir şey yapamazsınız, ama o adam size iki dakikada istediğini yapar. Neler yapacağını yakında görürsünüz” dediğini öne sürdü. Sapphire işçileri, haklarını alana dek eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.  
(BRŞ/ÖMR)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder